Mestna občina Ljubljana je letos že 14. leto zapored sodelovala v Evropskem tednu mobilnosti (ETM), najbolj razširjeni kampanji za trajnostno mobilnost, ki tradicionalno poteka med 16. in 22. septembrom. Podjetje Q-Free Traffic design je v sklopu letošnjega evropskega tedna mobilnosti za MOL namestil štiri sisteme za štetje kolesarjev v smeri mestnega središča na naslednjih lokacijah:

  • Poljanska cesta pri križišču z Roško cesto,
  • Celovška cesta nasproti pivovarne Union,
  • Tržaška cesta pri parkirišču Mirje,
  • Šmartinska cesta pri križišču s Topniško.

Štetje koles se v sistemu izvaja s piezoelektričnim senzorjem, ki ob prevozu kolesa generira električni naboj proporcionalen pritisku kolesa. Osrednja procesorska enota ta električni naboj pretvori v napetost. Kompleksen algoritem osrednje procesorske enote omogoča ločevanje med kolesi, skuterji in rolkami. Obveščanje kolesarjev se izvaja preko dveh LED modulov, na katerih se izpisuje dnevno in letno število kolesarjev.

Kolesarski števec s prikazovalnikom je glede na izkušnje iz tujine učinkovito orodje za promocijo kolesarjenja, saj omogoča, da kolesarji postanejo vidni del prometa v naseljih. Na prikazovalniku se ažurno izpisuje število kolesarjev na določen dan ter število kolesarjev v tekočem letu. Tovrstni infrastrukturni ukrepi so namenjeni predvsem promociji oz. spodbujanju kolesarjenja, hkrati pa so kolesarjem zabaven in informativen pripomoček.